Вендичанська селищна територіальна громада
Вінницька область, Могилів-Подільський район

До уваги державних реєстраторів та нотаріусів!

Дата: 09.10.2023 10:47
Кількість переглядів: 73

05 жовтня 2023 року набирФото без описуає чинності Закон України від 14.07.2023 за номером 3265-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту права власності та інших речових прав на нерухоме майно, що належать дітям та підопічним особам".

Звертаємо увагу, що відтепер при державній реєстрації прав державний реєстратор обов’язково перевіряє наявність дозволу органу опіки та піклування на:

👶 відмову від права власності на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва, майбутній об’єкт нерухомості, власником якого є малолітня дитина або неповнолітня особа,

👶 на внесення такого майна до статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) юридичної особи чи як вступного, членського та/або цільового внеску члена кооперативу.

✍️ Додатково зверніть увагу, що відповідно до частини другої статті 177 Сімейного кодексу України батьки (усиновлювачі) або опікун малолітньої дитини ⛔️ не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти правочини щодо:

☝️ об’єкта житлової нерухомості та/або земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт, власником або користувачем яких є малолітня дитина;

☝️ відчуження (у тому числі шляхом міни або внесення (передачі) до статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) юридичної особи чи як вступного, членського та/або цільового внеску члена кооперативу), поділу, виділу нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості, іншого цінного майна, зокрема транспортних засобів, власником якого є малолітня дитина».

❓️ Найпоширеніше запитання на цю тему: для державної реєстрації іншого речового права (наприклад, права оренди) на земельну ділянку треба брати дозвіл органу опіки та піклування, якщо власником є малолітня дитина?

✍️ Відповідь: державному реєстратору подається договір оренди. Вже укладений. Але при визначенні дієздатності та правоздатності зверніть увагу на наявність такого дозволу на укладення договору.

💙💛 Бережіть права дітей та дійте в рамках чинного законодавства!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь