A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вендичанська селищна територіальна громада
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Урочисте відкриття пам`ятника воякам армії УНР у с. Кукавка Вендичанської селищної територіальної громади Могилів-Подільського району Вінницької області.

Дата: 29.10.2021 10:18
Кількість переглядів: 1899

28 жовтня 2021 року у с.Кукавка відбулася церемонія відкриття пам’ятника 19 бійцям Другої волинської дивізії армії УНР, які героїчно загинули за волю України у 1920 році. Загиблих українських Героїв перепоховали відповідно до християнських звичаїв та віддали належні військові почесті три роки тому.
У церемонії відкриття взяли участь: директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації Світлана Василюк, депутати Вінницької обласної ради Тетяна Каменщук та Андрій Поліщук, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко, заступник голови Могилів-Подільської районної державної адміністрації Світлана Антонюк та голова районної ради Іван Телеватюк, голова Вендичанської селищної ради Анатолій Єфремов, українське духовенство і громадськість.
«Сьогодні ми вшановуємо бойовий подвиг, самовідданість патріотів України – 19-ти воїнів Армії УНР. Для цих людей незалежність не була порожнім звуком. Свого часу вони добровільно взяли до рук зброю і ризикували власним життям, життям близьких та рідних для того, щоб ми могли стояти під рідними прапорами» - зазначила Свілана Антонюк.
Скульпторомпам’ятної композиції є Микола Крижанівський.Пам'ятник відтворює форму ордену "Хрест Симона Петлюри" – найвпізнаванішої військової нагороди Армії УНР.
Захід супроводжував військовий оркестр центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил Збройних сил України (керівник - військовий диригент старший лейтенант Созанська Уляна).
У пам'ять про загиблих бійців армії УНР був даний військовий салют. Освячення меморіалу та молитву за полеглих українських воїнів звершив військовий священник (капелан) Православної церкви України Іван Минів спільно із священниками інших конфесій.
Довідково:
11 листопада 1920 р. між селами Кукавка та Вендичани відбувся бій між 3-м кінним полком 3-ї Залізної дивізії Армії УНР та частинами 8-ї кавалерійської дивізії Червоної армії. Ворожа кіннота, що кількісно переважала українців, змогла розділити 3-й кінний полк. Більшу його частину ворог відкинув у напрямі на Борщівці, менша з боєм відступила на Вендичани.
У грудні 2017 р., меморіально-пошуковий центр «Доля» на замовлення Українського інституту національної пам’яті здійснив дослідження необлікованого масового поховання поблизу села Кукавка. За результатами пошукових робіт було ексгумовано 19 останків молодих чоловіків, які загинули внаслідок бойових дій. За висновками українських військових істориків Андрія Руккаса, Михайла Ковальчука та Ярослава Тинченка, виявлені останки належали воякам Армії УНР, які полягли у боях з більшовиками восени 1920 року.
Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь